A zene ereje, jótékony hatásai

Sokszor tapasztaltuk, hogy az emberek nem hiszik magukról, hogy bármilyen módon is közük lenne a zenéhez, hiányzik életükből a zenélés öröme. Ám amikor leülnek a dob mellé, nem sok idő kell nekik, hogy rájöjjenek, nem is olyan nehéz zenélni rajta. Ezért alkalmas ez a hangszer arra, hogy egy teljesen kezdőt bevezessen a zene világába, és már az elején sikerélményt adjon. Nagyon jól fejleszti az önbizalmat és ezáltal a bizalmat is.

Miben segít a dobolás?

Mint minden tanulási folyamat, így a dobtanulás is erősíti a koncentrációt. Dobolás közben egyfajta ellazult figyelem tud kialakulni ami megadja a tanulás könnyedségét.

Közösségi tevékenység

A dobkörön megtapasztalhatja az ember a dob közösségformáló erejét Az együttműködés itt hangsúlyt kap, hiszen csak akkor élvezhető mindenki számára a közösen megszólaltatott zene, ha figyelünk egymásra és nem csak öncélúan ütjük.

Pár óra dobolással jól le lehet vezetni a feszültségeket, átmozgat és kellemesen elfáraszt.

Ellazít, és szabaddá tesz

Megtanít az elengedésre, így szabadon élvezhetjük az ősi ritmusokat.

Akkor tudja az ember jól használni a hangszert, ha nem hagyja, hogy a gondolatai megszakítsák a zene áramlását. Egyszerűen csak engedni kell, hogy a dobszó magával vigyen, így az ellazulás által oldódni tudnak az emberben kialakult gátlások.

A szavakon túl…

A zene univerzális nyelv, aminek nincs szüksége szavakra. Abban van egyik fő ereje, hogy kiragad egy időre a gondolatok folytonos áramlásából.

Ha sikerül együtt zenélni és ráérezni a közös tempóra, ha az ember át tudja adni magát a dobolásnak, az rávezetheti annak megtapasztalására, hogy valójában mindennek megvan a maga ritmusa. A hétköznapi tevékenységektől kezdve az ember belső folyamatain át, a legapróbb dologtól a legnagyobbig mindennek megvan a maga természetes lefolyása. Ha tudunk erre a figyelni, akkor sok mindent megtanulhatunk az életről és egyre rugalmasabban kezeljük magunkat és a külvilágot egyaránt, sok energiát „megspórolva” ezzel. A rugalmasság pedig nagyon fontos az egészséges élet elérésében.

Dobkör Szentendrén
Dobkör Szentendrén

A dobbal történeteket, érzéseket lehet közölni egymással. A djembe által bepillantást nyerhetünk az afrikai kultúrába, az afrikai emberek életének eseményeibe, hiszen minden dal életük egy-egy aspektusát mondja el nekünk. Eljátszva ezeket a ritmusokat átélhetjük egy kicsit természetközeli, vidám, könnyed és mégis nagyon dinamikus érzésvilágukat.

Egyensúlyt hoz

Sok embernek feltűnik dobolás közben, hogy a jobb és bal oldala mennyire nincs szinkronban. Kinek az egyik, kinek a másik keze ügyetlenebb, ami hamar kiderül. A djembe is egy tökéletes eszköz arra, hogy a két oldal ismét egyensúlyba kerüljön.