Tudnivalók

A ritmusé a fő szerep

Módszerünk olyan zenés csapatépítés, ahol a ritmusé a főszerep. A gyakorlatok játékosak mégis fegyelmezettek. Mivel új a nyelvezet, nem tudnak rutinból reagálni a csapattagok. Ez fokozott egymásra figyelést igényel, hogy a ritmusokkal való kommunikáció jól működjön és mindenki számára élvezhető legyen.

Egyszerű ritmusokból nagyon élvezetes zene

Egy-egy dobolás alkalmával megtapasztalja az ember, hogy milyen könnyen lehet egyszerű ritmusokból élvezetes zenét alkotni. A tanult motívumokat többféle koreográfiában alkalmazzuk. Mindkét oldalt, a jobb és bal oldalt ugyanannyira kell használni, ezért a gyakorlatok alatt észrevétlenül egy kiegyensúlyozás, mozgásharmonizáció is végbemegy. A csapattagok közötti jó összmunka fejlesztése mellett a saját jobb és bal oldalunkat is megtanítjuk az együttműködésre.

Stressz ellen a kreativitásért

A dob használatának módja miatt kitűnően alkalmas a stressz levezetésére, a test átmozgatására, felpezsdítésére.

Egyes gyakorlatokkal a kreativitást fejlesztjük, például improvizációval vagy egy saját dal illetve ritmus létrehozásával, amit a csapat együtt állít össze. Más gyakorlatokkal kifejezetten a koncentrációt és egyéb olyan készségeket erősítünk, amik a jó csapatmunkában elengedhetetlenek.

A körben mindenkinek van hely
A körben mindenkinek van hely

Előadói készség fejlesztése

Van olyan gyakorlat, amikor a résztvevő önállóan, egyedül „szólal fel” sok ember előtt, ezzel fejlesztve előadói készségét. Van, hogy vezető szerepet gyakorolhat, irányítva a többieket egy játékon belül, növelve ezzel önbizalmát.

Szerepek

A résztvevőnek lehetősége van megtapasztalni, hogy habár a szerepek lehetnek mások, de alapvetően nincs különbség egymás között. Vezetők és beosztottak, férfiak és nők kortól függetlenül ugyanannak a körnek egyformán fontos részei.

Hány főt tudunk megmozgatni?

Tréningeink létszáma 10 főtől több száz főig terjedhet. Nagy létszám esetén mozgást, táncot is beleviszünk a programba és az emberi hang is nagyobb szerepet kap. Gyakorlatilag rövid idő alatt létrehozunk egy óriás zenekart, ahol a csapat egy része mozgással követi csapattársai  “előadását”. Igazi kuriózum!

Beltérben és kint is egyaránt

Kint a természetben és beltérben egyaránt tartunk dobolást, a körülményektől függően.

Színesítheti  hosszabb tréningjeit velünk

Ez a fajta csapatépítés igazi színfoltja lehet egy hosszabb tréningnek, elmélyítve a csapatszellemet, de önmagában is megállja a helyét.

Könnyen az igényeihez igazodunk

Több minden befolyásolja, hogy zenélés közben milyen eszközökhöz nyúlunk. Függ a foglalkozás hosszától, a létszámtól, attól, hogy az aktuális csapatban melyik játékra vagy gyakorlatra nyitottak a csapattagok, és nem utolsó sorban attól, hogy a csapatban milyen megoldandó „problémák” vannak.

Rugalmasan kezeljük a menetrendet, hiszen minden helyzet más, minden csapatnak más a dinamikája és a résztvevők egyenként is meghatározóak, amire mindig odafigyelünk.

Tanuljunk egy dalt!

A tréning során pár percben bemutatunk egy afrikai dalt, ízelítőt adva az afrikai kultúrából, a közös dobolás utolsó fázisában pedig a csapattal együtt, több szólamban megtanulunk egy hagyományos afrikai témát, megkoronázva a közös együttlétet. Más kultúra ritmikáját használva is hasonló a metódus. Van hogy a tréninget  kötetlen dobolással zárjuk, hogy mindenki üthesse a hangszert kedve szerint.

Sokévi zenélés és több év közös dobolás után a saját bőrömön tapasztaltam a közös zenélés jótékony hatásait. Mindig nagyon jó érzés látni az embereken, mekkora öröm számukra felfedezni, hogy hitükkel ellentétben képesek a zenélésre. Egy életre szóló élmény.