Afrikai ritmusvilág

Közös élmény, ahol nincsenek különbségek
Közös élmény, ahol nincsenek különbségek

Az afrikai zene gyakran egyszerű ritmusokból építkezik, sokszor akár több, mint tíz szólam épül egymásra. Az egymást kiegészítő, máshol egymást hangsúlyozó szólamok nagyon izgalmas, magával ragadó, összetett zenét eredményeznek. Magával ragadó, mert megőrizte természetességét, őszinte légkört teremtve, lehetőséget adva mély transz megélésére.

Ebben a zenében mindenkinek szerepe van, mindenki részt vesz benne, nincs közönség, a hallgatóság fogalma ismeretlen. Nem tanult zenészek és kiművelt hallgatóság privilégiuma.

Nyugat-Afrikában minden közösségi eseménynek része a közös dobolás és táncolás, a mindennapi tevékenységektől kezdve a szertartásokon át a főbb ünnepekig. Erre a hagyományra épülve a világ minden táján egyre népszerűbbek a dobkörök. Akik már játszottak zenekarban, ismerik a közös zenélés örömét, akik nem, azoknak egy jó lehetőség, hogy átéljék ezt, mert nem igényel különösebb zenei előképzettséget, tudást.

A  djembe egy tradicionális afrikai dob neve, jelentése öröm, élvezet. Olyan hangszer,  ami összehozza az embereket, felpezsdíti, kimozdítja a hétköznapok körforgásából. Éppen ezért elkezdtünk dobköröket tartani, ahol azt tapasztaltuk, hogy a résztvevők  mindig ellazulnak, megnyílnak, örömöt okoz nekik a dobolás.