Pár szó az afrikai zenéről

 

                                           Mindenki tud dobolni, nemtől és kortól függetlenül.

Mindenki megtalálhatja a helyét, mindenki hozzá tud adni valamit, miközben élvezetes ritmusok állnak össze.

 

Közös élmény, ahol nincsenek különbségek
Közös élmény, ahol nincsenek különbségek

Az afrikai zene egyszerű ritmusokból építkezik, gyakran akár több, mint tíz szólam épül egymásra. Az egymást kiegészítő, máshol egymást hangsúlyozó szólamok nagyon izgalmas, magával ragadó, összetett zenét eredményeznek. Magával ragadó, mert megőrizte természetességét, így őszinte tudott maradni.

Ebben a zenében mindenkinek szerepe van, mindenki részt vesz benne, nincs közönség, a hallgatóság fogalma ismeretlen. Nem tanult zenészek és kiművelt hallgatóság privilégiuma.

Nyugat-Afrikában minden közösségi eseménynek része a közös dobolás és táncolás, a mindennapi tevékenységektől kezdve a szertartásokon át a főbb ünnepekig. Erre a hagyományra épülve a világ minden táján egyre népszerűbbek a dobkörök. Akik már játszottak zenekarban, ismerik a közös zenélés örömét, akik nem, azoknak egy jó lehetőség, hogy átéljék ezt, mert nem igényel különösebb zenei előképzettséget, tudást.

A  djembe egy tradicionális afrikai dob neve, jelentése öröm, élvezet. Olyan hangszer,  ami összehozza az embereket, felpezsdíti, kimozdítja a hétköznapok körforgásából. Éppen ezért elkezdtünk dobköröket tartani, ahol azt tapasztaltuk, hogy a résztvevők  mindig ellazulnak, megnyílnak, örömöt okoz nekik a dobolás. Az általunk tartott dobkörökön főleg djembén játszunk, de használunk sámándobokat, mélydobokat, csörgőket, tikfákat és egyéb hangszereket is.

 

Dobkeszites_Gabor_02Tevékenységünk szimbólumairól

barakoo egy afrikai törzs, a mandinkák nyelvén áldást jelent. Többek között azért választottuk ezt a nevet,  mert összefoglalja számunkra mindazt, amit a zene adhat nekünk.

dob ütőfelületének körformája miatt a jelképek világában kitüntetett helyet elfoglaló hangszer. A mindenséget szimbolizálja többféle vonatkozásban is. A dobtestekre faragott minták, a sámándobok  bőrének rajzolatai a kozmoszt, az éltető erőket, az élet fontos  aspektusait szimbolizálják. Hangja a lét visszhangja, mely megidézi a kozmikus ritmust, a teremtés ősi hangját- eksztázist nyújtva ezáltal. Minden ősi kultúrában szerepet kapott ez a hangszer. Kínától Amerikáig mindenhol megtalálható valamilyen formában.

djembe (djembé, jembe, jenbe, djimbe, jimbe, vagy dyinbe) Nyugat-Afrika, azon belül is a mande népek tradicionális ütőhangszere, ám mára már egész Nyugat-Afrikában megtalálhatjuk. Eredete a mandinka népcsoport kovácsaihoz, a numukhoz köthető. Az emberi lét összes eseménye hozzákapcsolódik. Esőt varázsoltak, gyógyítottak vele, hangja az ünnepeken szolgált kíséretül, s a híreket szállította a falvak között.

Azt mondják három szellem van a djembében: A fa szelleme, amelyből a dobot faragták, az állat szelleme, amelynek bőre az ütőfelületet adja, valamint a dobkészítő mesteré, akinek szakmai tudása nélkül dob nem készülhet

A kör ősi szimbólum, mely az Ég, a mozgás, a mozgásban az állandóság, az ismétlődés, a periodikus idő, a folyamatosság, örökkévalóság, tökéletesség, a harmónia, a végtelen, a zártság és védettség és nem utolsó sorban az egység, egyenértékűség  jelképe.

Logo

 

Logónk egy olyan jelkép, mely bölcsességet, tanulást, alázatot szimbolizál.

 

 

A zene ereje, jótékony hatásai

Fellépések

Csapatépítő tréningek