Min is játszunk?

Dobkeszites_Gabor_02A djembe egy tradicionális afrikai dob neve, jelentése öröm, élvezet. Olyan hangszer, ami összehozza az embereket, felpezsdíti, kimozdítja a hétköznapok körforgásából. Éppen ezért elkezdtünk dobköröket tartani, ahol azt tapasztaltuk, hogy a résztvevők  mindig ellazulnak, megnyílnak, örömöt okoz nekik a dobolás.

Az általunk tartott dobkörökön főleg djembén játszunk, de használunk sámándobokat, mélydobokat, csörgőket, tikfákat és egyéb hangszereket is.

 

Tevékenységünk szimbólumairól

barakoo egy afrikai törzs, a mandinkák nyelvén áldást jelent. Többek között azért választottuk ezt a nevet,  mert összefoglalja számunkra mindazt, amit a zene adhat nekünk.

dob ütőfelületének körformája miatt a jelképek világában kitüntetett helyet elfoglaló hangszer. A mindenséget szimbolizálja többféle vonatkozásban is. A dobtestekre faragott minták, a sámándobok  bőrének rajzolatai a kozmoszt, az éltető erőket, az élet fontos  aspektusait szimbolizálják. Hangja a lét visszhangja, mely megidézi a kozmikus ritmust, a teremtés ősi hangját- eksztázist nyújtva ezáltal. Minden ősi kultúrában szerepet kapott ez a hangszer. Kínától Amerikáig mindenhol megtalálható valamilyen formában.

Afrikában az emberi lét összes eseménye hozzákapcsolódik. Esőt varázsoltak, gyógyítottak vele, hangja az ünnepeken szolgált kíséretül, s a híreket szállította a falvak között.

kör ősi szimbólum, mely az Ég, a mozgás, a mozgásban az állandóság, az ismétlődés, a periodikus idő, a folyamatosság, örökkévalóság, tökéletesség, a harmónia, a végtelen, a zártság és védettség és nem utolsó sorban az egység, egyenértékűség  jelképe.

Barakoo_logo_proto02 (1)Logónk egy olyan jelkép, mely bölcsességet, tanulást, alázatot szimbolizál.                                                        

 

 

 

 

Pár szó az afrikai zenéről  

Hangszer galéria