10. Barakoo zenés tábor Farkaskútvölgyben, 2021. augusztus 18-22.

Szeretettel köszöntünk a
10. Barakoo tábor oldalán!

Az idei jubileumi tábor augusztus 18-től 22-ig kerül megrendezésre Farkaskútvölgy területén, mely Cserhát szívében a világörökség részét képező Hollókőtól mindössze 2 km-re, egy festői szépségű, csendes és vadregényes völgyben található a Kéz kilátóval egyetemben:

 


Táborunkban a családias hangulat, a zene és a természet feltöltő ereje mellett beavatást kapunk a közösen megszólaltatott zene egyesítő erejéből,  mely egyensúlyt teremt mind az egy-énben mind az egy-ütt létben :-), legyen szó a dobok lüktetéséről, énekhangunk megszólaltatásáról, a tánc felszabadító áramlásáról – mindezt hozzáértő vezetők segítségével. Mindeközben technikával és új témákkal is gazdagodnak a dobolni, énekelni, táncolni vágyók.
A sok közös zenélés mellett, illetve azon keresztül a felszabadult együttlétről, örömteli találkozásról, valódi kikapcsolódásról/kapcsolódásról szól, felidézve a régi kis közösségek őszinte, baráti, természetközeli légkörét, egységbe kerülve magunkkal és egymással. 

A tábor egyik főszereplője a djembe, egy tradicionális afrikai ütős hangszer, jelentése öröm, harmónia, élvezet, mely név önmagáért beszél.

A részvétel kötetlen, nem igényel semmilyen zenei előképzettséget. A teljesen kezdők és haladók is megtalálják helyüket, kortól és nemtől függetlenül.  A kezdők olykor mély vízbe kerülnek, míg a haladóknak lehetőségük van az elmélyülésre, csapatban való zenélésre, új témák megismerésére.

Esténként tábortüzet rakunk, zenélünk, énekelünk, táncolunk reggelig!

Ha nincs dobod, tudunk adni a tábor idejére!

Nem egy zárt közösségről van szó, a spontaneitás alap. Bármilyen más hangszer, legyen szó dallam hangszerekről, elfér a kötetlen szabad időkben, esti közös öröm zenélésben. Ha szívesen csatlakoznál egyéb más jellegű hangszereddel, nagy örömmel vesszük!


ILYEN LESZ 🙂


PÉNTEK ESTE  A VÁRKONYI CSIBÉSZEK, SZOMBAT ESTE PEDIG A SANKÉ PERCUSSION GROUP FOG
JÁTSZANI NEKÜNK!

Nagy örömünkre az idei táborban szombat este, vacsora után a tábortűznél a Sanké Percussion Group három oszlopos tagja, Lengyel Balázs, Somogyvári Balázs és Merkovics Zoltán adnak elő 4-5 számot, ami után közös dobolás lesz, amíg bírjuk szusszal 🙂

A zenekar egy régebbi koncertjéről itt láthattok egy rövid videót:


A TÁBOR ALAPÍTÓJA

MÁKÓ KATÓ

Zenész családba születtem, így már gyerekkorom óta foglalkozom zenével. Nyolc év zongora, hat év zeneelmélet, három év gitár és két év ének tanulás után kezdtem el a dobbal autodidakta módon foglalkozni. Tizennégy éve találkoztam először a djembével. Több ízben volt szerencsém részt venni a két nagy afrikai mester, Bangourake és Cheikh Ibrahima Fall kurzusán.

A zene és azon belül a dobolás közösség formáló ereje és sokrétű, jótékony hatása inspirált a dobkör és az éves tábor létrehozásában. Csodálatos újra és újra megtapasztalni, micsoda energiák szabadulnak fel minden egyes közösségi zenélés alkalmával. Küldetésünk, hogy ezt az élményt eljuttassuk minél több embernek. A tábor során ebből kap esszenciálisan egy igen intenzív élményt minden résztvevő.

 

 

 A TÁBOR ELŐADÓI

 

ÉNEKLÉS ÉS BODY PERCUSSION BOKÁVAL

Az idei táborban a dobolás mellett, aki szeretne, énekelni is többet énekelhet majd. Ebben Szász Márk alias Boka lesz segítségünkre, aki évek óta tanulmányozza az afrikai, brazil és karibi énekes hagyományokat és rendszeresen jár Brazíliába, ahol tanulja-gyakorolja azt a többszólamú, felelgetős, egyszerűségében varázslatos énekstílust, amit itthon a capoeirából ismerhettek. Az éneklés mellett a kezünkkel, lábunkkal is játsszuk majd azokat a ritmusokat – több szólamban! – , amiket a dobkörökön megtanulunk.

Itt láthatjátok is egy korábbi táborunkból, milyen lesz:


DJEMBE WORKSHOP FEHÉR KÁROLLYAL

Fehér Károly ütőhangszeres zenész/tréner és az Ethnosound hangszerbolt (www.ethnosound.hu) alapítója.

Több mint 25 éve játszik ütőhangszereken és kedvenc hangszerén, a djembén. Ez idő alatt a legnagyobb mesterektől tanult és szervezett kurzusokat az itthoni ütős közösség örömére (Alex Acuna, Giovanni Hidalgo, Famodou Konate, Mamady Keita, Cheikh Ibrahima Fall, Mohamed Bangoura, Shango Dely, Abraham Kwabena Mensah, Rafael Santa Cruse stb..)
Zenekarok: Tanu Tuva, Afro Magic, Chalaban, Peca, Sanké Percussion Group
Az Ethnosound célja, hogy a zene és a zenélés bárki számára minél fiatalabb életkorban, de minden korosztálynak, társadalmi csoportnak is elérhető örömforrássá váljon. A zene a rengeteg jótékony hatásán kívül önismeretet és magabiztosságot fejleszt, ha szükséges, gyógyít, boldogít és közelebb hozza egymáshoz az embereket. Tevékenységünkkel szeretnénk elősegíteni, hogy ezt a kincset minél többen felfedezzék.

 

ÉLMÉNYDOBOLÁS MAGYAR LEVENTÉVEL

A latin zenék vonalán jutottam el a nyugat afrikai partokra és fedeztem fel több ősi hangszerrel együtt a djembét. A djembe dob kifejezési formája ősi, egyszerű és univerzális. Három domináns hangja egyensúlyban tartja és vezeti a ritmust a zenében. Közvetlenül csatlakozik a nyelvhez és a beszédhez, kiválóan alkalmas mozgáshoz és tánchoz. 15 eve élvezem a djembe mesterek és művészek nemzetközi társaságát, szerencsém volt együtt játszani és tanulni remek zenészekkel és táncosokkal. Afrikából hazatérve sikerült útnak inditani két zenei csoportot is, az Afrobreakz zenekart Magyarországon és a Koko Masalat Írországban. Az elmúlt években két zeneiskolában tanitottam gyerekeket Írországban és rendszeres dob köröket is vezettem évekig. A Djembe dobolás békés és jótékony hatását hirdetem. A Djembe szó eredetileg is békés összejövetelt jelent.


TÁNC ABDOUL CAMARÁVAL (Szenegál)

Abdoul Camara Szenegál fővárosában, Dakarban született 1984-ben. 6 éves kora óta táncol, 11 éves kora óta turnézik. Híres táncos édesapjával, Ibrahima Sory Camarával és társulatával többször járt már Magyarországon, Franciaországban, Olaszországban, Guadeloupe szigetén, Japánban, de megfordult már Indiában, Tunéziában, Algériában, sőt a kongói Gungu Fesztiválon is, ahonnan közönségdíjjal távozott. A patinás Szenegáli Daniel Sorano Nemzeti Színház táncosa, a szenegáli Oscar des Vacances tehetségkutató verseny kétszeres győztese, a Camara Társulat koreográfusa, művészeti vezetője. Repertorájában elsősorban nyugat-afrikai táncok szerepelnek (peul, serer, diola, yela, soninke, sose, dundumba, mbalax). Afrikai táncshow-jának csúcspontja és különlegessége a tüzes-mágikus tánc, a gólyalábas tánc és a látványos akrobatikai elemekkel megfűszerezett óriás tökedényes tánc (úgynevezett kunnawal-hagyomány), amelyet a világon egyedülálló módon csak tőle láthatunk! Abdoul a tánc mellett afrikai dobokon (djembe, dundun), tökedényen és balafonon is játszik és énekel.

BEVEZETÉS A ZENE EGYESÍTŐ EREJÉBE CSOÓRI SÁNDORRAL

Egy fantasztikus népzenész, akinek munkássága túlmutat kultúrán és dogmákon. Aki a zene igaz gyökerét kutatja és célja hogy visszataláljunk az eredeti, közös lüktetéshez, visszaadva a zene valódi értelmét, lényegét, ami nem más mint önmagunk és a közösség egyesítése, annak emberi és transzcendentális mivoltában. Mindezt a szívre hangolva, tudatossá téve a ritmus, a hang mibenlétét, a legtermészetesebb módon, figyelembe véve a makro és mikrokozmoszt, egyensúlyba hozva testünk idegrendszereit.

“A lényeg: behangolva lenni, vagy nem behangolva lenni.”

 

 

 

AFROBREAKZ

A nyugat-afrikai tradicionális ütőshangszer (djembe) iránti közös szeretet vezette a korábbi margitszigeti dobosokat az Afrobreakz 2008-as megalapításához.
A csapat 8-10 főből álló baráti társaságból alakult, akik már 12 éve zenélnek együtt különböző formában. A nyugat-afrikai ritmusok, dobok szerelmesei. Afrobreakz néven táncos esteket szerveznek, ahol az élő dobok ereje hallható és élvezhető, valamint lemezekről bemutatják a mai afrikai és Afrikához közel álló népek (Cuba, Brazilia, Jamaica, Zöld foki szigetek… ) széles zenei spektrumát a könnyű zenétől a tradicionális ütemekig.

 

 


JÓGA DOHÁN ANTÓNIÁVAL

Pszichológus, tréner, coach és jógaoktató 😊. A jógával való út szerelem volt első látásra. Egy olyan fajta mozgást keresett ami testet – lelket – szellemet egyaránt felemel, van benne kihívás, de mégsem a teljesítmény a lényeg. 2018-ban végzett el egy nemzetközileg akkreditált jógaoktatói képzést, ahol lehetősége volt egy indiai mestertől tanulni.  Sokféle ágazattal megismerkedett, végül a közepesen dinamikus hatha jóga állt hozzá legközelebb. A táborban vegyesen fog ízelítőt adni a lassabb, könnyen elvégezhető gyakorlatoktól kezdve a belemenősebb, erőnlétet kívánóbbakig. Szeretettel vár majd minden reggel egy jó kis testi-lelki töltődésre, kapcsolódásra önmagaddal.

 

 

NÉHÁNY SZÓ A RÉSZVÉTELRŐL

Azért éreztük fontosnak életre hívni a fix összegű részvételi díjat, mert a korábbi években – ennek hiányában – sosem maradt elég pénz a kalapban a legfontosabbra: a befektetett emberi energiára. Egy tábort megszervezni és megtartani, annak minden varázsával és meghívott résztvevőivel együtt, sokkal több energia, minthogy azt napi 2 dobkör szokásos díjából (2 x 3000 Ft) fedezni tudnánk.

A fix összegű részvételi díjjal mindenre és mindenkire juthat elegendő pénz: a programok megtartására, a több hetes előzetes szervezésre, a meghívott programtartókra, zenészekre, a közösségi terek bérleti díjára és nem utolsó sorban a Barakoo fennállására (pl. a hangszerek karbantartására), hogy továbbra is dobolhassunk, énekelhessünk, táncolhassunk, mindannyiunk örömére és egészségére. ✨

 

 

A jurtáról és a gerendaházakról a Farkaskútvölgy oldalán találsz fotókat. Egy-egy gerendaházban 1 nappali + 2 hálószoba van, szobánként 2 ággyal és igény szerint +1 matraccal, tehát összesen 4-6 főnek ideális. Ágynemű van. A jurtába hozni kell ágyneműt vagy hálózsákot. 8 és 6 személyesek. Ágyak vannak a jurtában is. 


A táborba itt tudsz jelentkezni:

BARAKOO TÁBOR JELENTKEZÉS 2021


A tábor, szállás, étkezés és dobbérlés kiszámíthatósága miatt kérnélek, hogy részvételi szándékodat 10.000 Ft ELŐLEG befizetésével erősíts meg.

Az átutalást az alábbi számlaszámra küldd: 11773425-02629964, OTP Bank, Mákó Kata Mária.

ELŐLEGET NEM ÁLL MÓDUNKBAN VISSZAFIZETNI, KÖSZÖNJÜK, HOGY EZT MEGÉRTITEK.

Amennyiben az utolsó pillanatban derül ki, hogy tudsz jönni, nem gond, de  kétséges lehet, hogy mit tudunk biztosítani (szállás, étkezés, dobbérlés).

Ezen a számon érhetsz el: 06 20 805 7802

Szeretettel várunk,
Kató és a Barakoo csapata