Előadók

Mákó Kató – alapító

Mákó Kató

A zene és azon belül a dobolás közösség formáló ereje és sokrétű, jótékony hatása inspirált a dobkör és az éves tábor létrehozásában. Csodálatos újra és újra megtapasztalni, micsoda energiák szabadulnak fel minden egyes közösségi zenélés alkalmával és hogy milyen egyesítő ereje van mind egyénileg, mind a közösséget tekintve.. Küldetésünk, hogy ezt az élményt eljuttassuk minél több embernek. A tábor során ebből kap esszenciálisan egy igen intenzív élményt minden résztvevő.

Zenész családba születtem, így már gyerekkorom óta foglalkozom zenével. Nyolc év zongora, hat év zeneelmélet, három év gitár és két év ének tanulás után kezdtem el a dobbal autodidakta módon foglalkozni. Tízenöt éve találkoztam először a djembével és  12 éve játszom rajta intenzíven. Több ízben volt szerencsém részt venni a két nagy afrikai mester, Bangourake és Cheikh Ibrahima Fall kurzusain.

Aknay Zoli – dobos, mélydobos

Aknay Zoli

A Barakoo fennállása óta tagja a csapatnak, hét éve pedig a mélydobok mögött adja az alapot a közös dobolások során. Gyerekkora óta játszik ütős hangszereken, legyen szó dobszerelésről, djembéről, darbukáról, mélydobokról, bármiről, amivel ritmust lehet kelteni. Vérében van a zenélés, a ritmus, minden ami zene. Számára mindig a közösség az első, ezzel is erősítve a Barakoo szellemiségét.

Hegedűs Péter – dobkör, mélydobok

Hegedűs Péter

Hegedűs Péter vagyok, gyerek korom óta nagyon fontos szerepet játszik az életemben a zene, klasszikus gitároztam, bass-gitároztam, majd később congázam, és végül a nyugat-afrikai zenénél, a gyökereknél kötöttem ki több. Több mint 15 éve djembézek, mélydobolok saját örömömre, és dobkörökben, mint a közösségi élet egyik formája.

Tudatosan foglalkozom az afrikai zene felépítésével és annak tanításával. Jellemzően autodidakta módon tanulok, de rendszeresen veszek részt autentikus mesterek workshopjain is. Szakadalanul keresem, gyűjtöm és tanulom az afrikai ritmusokat és készítek saját átíratokat ballet stílusú mélydob felállásra.

Rácz Cili

Rácz Cili

A Barakoo csapat tagja, életvezetési mentor, mediátor, tréner és szervezetfejlesztő.
9 éve foglalkozom egyének, közösségek és szervezetek támogatásával,
fejlesztésével.
Ebben az extrém módon felgyorsult, sok szinten terhelt, rendkívül frusztráló
korszakban, amikor minden változik körülöttünk, elkerülhetetlen, hogy egyéni és
közösségi szinten is reagáljunk, változzunk, változtassunk! Kapaszkodót,
kontrolpontokat, eszközöket, tudást igyekszem adni az elkerülhetetlen változási
folyamatok tudatos formálásához.
Tükörként, kapuként, hídépítőként, szívtolmácsként, a Főnix Fészek alapítójaként, a Barakoo tagjaként, emberként ezt a folyamatot igyekszem támogatni minden
minőségemben.
Attitűdváltásra, éberségre, döntésekre és cselekvésre invitálom az embereket a
saját világukban. Hiszem, hogy kizárólag az önmagáért felelősséget vállaló ember képes a családjáért, a barátaiért, a szűkebb és tágabb közösségeiért, a jövőjéért dolgozni, teremteni, túlélni.
Közös gondolkodásra, beszélgetésre invitállak benneteket a jelenkor égető,
mindenkit érintő kérdéseiről. Interaktív, játékos, tapasztalós együttlétekre

Szász Márk Boka – énekkör

Szász Márk ‘Boka’

Szász Márk Boka vagyok, életem a felszabadult, közösen születő és közösen átélt éneklés és zenélés. Sokáig én is konkrét formákat követve énekeltem és zenéltem (zenekarokban, kontakt tánchoz, jógához, bábszínházhoz, Palya Beával, Bobby McFerrinnel), aztán – 12 évvel ezelőtt – eljutottam Brazíliába, ahol az afro-brazil zenén keresztül megismertem a szabad, improvizált éneklés-dobolás csodáját és azt az extatikus, derűs, életerővel telt állapotot, amibe így lehet kerülni. Becenevemet is Brazíliában kaptam, portugálul a Boca / Voca olyan ember, akinek nagy a szája / hangja 🙃, tehát felszabadultan él és énekel. Ezért vagyok itt, hogy ezt a felszabadultan éneklő élet-élményt megosszam Veletek. Brazília után Peru, Kolumbia, Kuba és Afrika zenéje következett, és mára ezek a vidékek hangszerei és energiája adják az alapot a szabadon éneklő körökhöz.

Djembe workshop Magyar Levivel

Magyar Levente

A latin zenék vonalán jutottam el a nyugat afrikai partokra és fedeztem fel több ősi hangszerrel együtt a djembét. A djembe dob kifejezési formája ősi, egyszerű és univerzális. Három domináns hangja egyensúlyban tartja és vezeti a ritmust a zenében. Közvetlenül csatlakozik a nyelvhez és a beszédhez, kiválóan alkalmas mozgáshoz és tánchoz. 15 éve élvezem a djembe mesterek és művészek nemzetközi társaságát, szerencsém volt együtt játszani és tanulni remek zenészekkel és táncosokkal. Afrikából hazatérve sikerült útnak inditani két zenei csoportot is, az Afrobreakz zenekart Magyarországon és a Koko Masalat Írországban. Az elmúlt években két zeneiskolában tanítottam gyerekeket Írországban és rendszeres vezettem dobköröket. A dobolás békés és jótékony hatását hirdetem. A Djembe szó eredetileg is békés összejövetelt jelent.

Fen Koro – mélydob workshop, bemutatkozó koncert

Fen Koro Percussion Group

Pénteken és szombaton (16:00-17:30) Merkovics Zoli az újonnan alakult „Fen Koro Percussion Group” (ex „Sanké Percussion Group”) másik két tagjának, Lengyel Balázsnak és Somogyvári Balázsnak a segítségével egy malinke ritmust fog megtanítani a maga komplexitásában. Öt komplett dunszetten (Dundun, Sangban, Kenkeni) fogjuk megnézni az adott ritmus Dundun, Sangban, és Kenkeni szólamait, így mindenkinek lesz alkalma kipróbálni és megtanulni minden szólamot természetesen a djembekiséretekkel együtt.

Mesterünk, Ibro, Cheikh Ibrahima Fall, 2013-ban alakította „Sanké Percussion Group” nevű zenekarát amivel számos sikeres koncertet adtunk. Ibronak 2019 őszén el kellett hagynia hazánkat. Távozásával hatalmas űrt hagyott maga után. Az addig is változólétszámú zenekarból hárman, Lengyel Balázs, Merkovics Zoltán és Somogyvári Balázs maradtunk, akik továbbra is összejártunk próbálni, gyakorolni. Ibro azóta is nagyon hiányzik mindannyiunknak, fantasztikus zenei tudása, karizmatikus személyisége, virtuóz játéka pótolhatatlan számunkra, viszont nélküle is tovább szerettük volna folytatni zenei utazásunkat a már megkezdett úton, miközben éreztük, ez már más, mint vele. A „Sanké” kifejezés „szuszu” nyelven „gyökeret” jelent, amivel a zenei gyökerekre szerettünk volna utalni. Ibro távozását követően szerettük volna a tradicionálisabb vonalat erősíteni, figyelmünket a tradicionálisabb dundun és djembe szólótechnikákra fókuszáltunk. 2021-ben adtunk egy rövid koncertet Kató farkaskútvölgyi dobtáborában. Ibro nélkül játszani nagy megmérettetés volt számunkra. A koncerten remekül éreztük magunkat, és az értő és lelkes közönség visszajelzései alapján is arra jutottunk, folytatjuk a munkát. Szerettük volna, ha a változás a zenekar nevében is megmutatkozik, úgyhogy nevet változtattunk, ha úgy tetszik, új zenekart alapítottunk „Fen Koro Percussion Group” néven. A „Fen Koro” szintén „gyökeret” jelent, de „malinke” nyelven ezzel utalva arra, hogy szeretnénk még mélyebbre ásni, a djembe gyökereit illetően. Kérünk benneteket, hogy fogadjátok szeretettel a „Fen Koro Percussion Group” debütálását.

Tahiti tánc workshop

Végh Teodóra: “A tahiti tánc és dobolás végigkísérte többéves világcsavargásunkat férjemmel Hunorral, aki a dobzenekart vezeti. Okinawa szigetén láttam először a tahiti táncot, azóta nem tudom abbahagyni. Hunor tahiti dobosoktól kezdte a tanulást Las Vegasban, majd Japánban folytatta. 2013-ban hátizsákot vettünk és szerencsét próbáltunk Tahitin: nyolc hónapot töltöttünk a szigeten, hogy részt vehessünk a Heiva fesztiválon, az éves nagy táncversenyen. Szorgalmasan tanultuk a tahiti és a francia nyelvet, hónapokig autóban laktunk, alkalmi munkákból éltünk, de valóra vált az álom és egy kétszáz fős helyi csapat tagjaiként megtapasztalhattuk a felkészülés izgalmát és a verseny fergeteges hangulatát. Tahiti szigete után vitorlás stoppal bejártuk Polinéziát. Az út során mélyebben megismertük ezt az ezerarcú kultúrát és az óceán varázslatos világát. Hazatérve úgy találok vissza a szigetekhez varázslatos világához, hogy élő dobok lüktetésére táncolok. Hatalmas öröm és erőforrás, hogy összetartó csapat kovácsolódott körénk táncosokból és dobosokból és így 2015 óta Magyarországon is gyakorolhatjuk a szigetek táncait és ritmusait és írhatjuk a saját táncos-dobos történeteinket.”

Interaktív Tahiti tánc workshop élő zenére.

“Pahae könnyű Toma hátán,

Hitoto-val együtt szállván

BoraBorán megpihenve

A Nanue ízét tesztelgetve

Eljutunk majd a Tika-ti(t) kához”.

“Nos, ha szeretnétek tudni, hogy mit jelentenek a fenti szavak, és netán csatlakoznátok hozzánk, hogy egy együtt lüktető falkaként adjuk a velünk kapcsolódó táncoló hölgyek talpa alá a ritmust, akkor erősen ajánlott megjelenni a workshop-unkon, amihez kapcsolódhattok a saját djembétekkel, vagy kipróbálhatjátok a toerék világát is! A djembéseknek afro-tahiti témákat mutatunk, a toerések pedig a tradícionális részt viszik majd.”

A zene: afro-tahiti fúzió. A zenei oldalhoz 2 lehetőség lesz kapcsolódni:

1- Toerén játszani tradícionális polinéz ritmusokat, Hunor vezetésével,

2- Szávai Tivadar által mutatott témákba saját Djembével beszállni.

Taiji a Dobtáborban

Korecz Kata

A Taiji oktatása során minden korban és élethelyzetben megvalósítható, informáló, testet, lelket megmozgató önfejlesztő elméleti és gyakorlati praktikákat mutatok be, kötetlen és vidám hangulatban, melyekkel életünket jobbá, harmonikusabbá és sikeresebbé tehetjük.
A Taiji alapgyakorlatok mellett lesz könnyed kínai egészségmegőrző és javító gyakorlat, filozófia, kis bölcselet, meditációs qigong (csikung) gyakorlatok, táplálkozással, általános mozgással és sportolással kapcsolatos ismeretek. Ez mind segíti a teljes kikapcsolódást, a test és elme egységének megvalósítását. A Taiji rendszeres gyakorlásával elősegíthetjük az ízületeink könnyed mozgását, és a test általános ellazulását.
Korecz Kata vagyok taiji oktató, iparművész. Több mint 30 éve foglalkozom filozófiai irányzatokkal, különféle népek és kultúrák szakrális és mindennapi életének ismereteivel, több mint 10 éve foglalkozom és kutatom a megfelelő táplálkozás alapelveit, 8 éve tanulmányozom a kínai hagyományos orvoslás által ajánlott egészségmegőrző módszereket, beleértve a kínai életérzés és gondolkodás, a különféle mozgásművészetek, mentális és fizikai egészségmegőrzés gyakorlatait, mely ismereteimet évenkénti kínai utazásaim során elismert harcművész mesterek és orvosi szaktekintélyek ajánlásai által tovább tökéletesítem, és folyamatosan bővítem.
2014-ben csatlakoztam jelenlegi mesteremhez, Yu Li Shifuhoz, akinél több belsőerős kungfu stílust is tanulhattam és jelenleg is tanulok, felkészítésével a Magyar Tradicionális Kungfu és Wushu Bajnokság taiji quan kategóriában többszörös országos bajnoki címet szereztem, valamint a 2019-es évi Európai Kungfu Bajnokság taiji quan kategóriában harmadik helyezést értem el. Jelenleg is nemzetközi megmérettetésre készülök.
Az Igaz Ösvény Wushu Kultúra Fejlesztési Központ, (Igaz Ösvény WKFKS) Sportegyesületnél, Yu Mester mellett négy éve tanítom az egészségmegőrzés praktikáit és a Taiji Quant. Mindez mellett önálló művészeti alkotómunkát folytatok, és rendszeres tanulmányi utakon veszek részt Kínába, az egészségmegőrzés, Kungfu, Taiji, valamint egyéb kulturális értékek mélyebb
megismerése céljából.

Nyisalovits Zsuzsanna – kézműves és zsonglőr foglalkozás gyerekeknek

Hogyan tudunk egy termést, vagy egy követ fonállal körbe ölelni, zongorázva fonni. Szalagos zsonglőr játékot megtáncoltatni, magasba repítés után elkapni. Futkározás után dombon legurulni. Ezt mind megélhetjük együtt. Zsonglőr foglalkozás / hajdísz, karkötő készítése vár rátok Farkaskútvölgyben. Többnyire spontán foglalkozások lesznek, akkor, és addig amíg a pillanat kéri.

Pákolitz Mihály – Természetes Mozgásminta Tréning

Koránkelőknek 🙂 Az elmúlt évben a testtartás és a testmozgásainak biomechanikai és neurológiai alapjait és összefüggéseit tanultam, elsősorban a Bene Gerincakadémia képzésein. Ennek tapasztalatait hozom el nektek a táborba.

Pár szó a módszerről. Az NMPT Natural Movement Pattern Training, magyarul Természetes Mozgásminta Tréning, a természetes tartás és mozgás elősegítésére, visszaállítására kifejlesztett mozgássor. Elsősorban preventív eszköz, ami beépíthető bármilyen sportba és mozgásformába. Gyakorlatai nyújtó, erősítő és tudatosító elemekből állnak, hasonlóak például a jóga ászanákhoz. A gyakorlás után, levezetesként tibeti hangtálakkal relaxálunk. Napközben egyéni hangtál kezelésre is lesz lehetőség.’