9. Barakoo tábor a Kőhegyen, 2020. augusztus 19-23.


Szeretettel köszöntünk a 9. Barakoo tábor oldalán!

A tábor “főszereplője” a djembe, egy tradicionális afrikai ütős hangszer, jelentése öröm, harmónia, élvezet, mely név önmagáért beszél. 

Immáron kilencedjére kerül megrendezésre, ezúttal augusztus 19-től 23-ig a Pilis egyik kapujában, a Kőhegyi menedékház területén, mely a táborozás mellett ideális hely kirándulni, elvonulni. A hegytetőn, tágas térben van a menedékház, melyet a Pilis gyönyörű erdeje ölel körbe, óriási panorámával és a Petőfi kilátóval.

Táborunk a sok közös zenélés mellett, illetve azon keresztül a felszabadult együttlétről, örömteli találkozásról, valódi kikapcsolódásról/kapcsolódásról szól, felidézve a régi kis közösségek őszinte, baráti, természet közeli légkörét. A családias hangulat, a zene és a természet feltöltő ereje mellett technikával és új témákkal gazdagodnak a dobolni, énekelni, táncolni vágyók. Idén nagyobb teret kap az éneklés és balafonozni (afrikai xilofonon) is fogunk!

A részvétel kötetlen, nem igényel semmilyen zenei előképzettséget. A teljesen kezdők és haladók is megtalálják helyüket, kortól és nemtől függetlenül. Lehetőség van a fejlesztésre váró területeinket tovább vinni, legyen szó a közösségben való zenélésről, tempó tartásról, az említett technikákról, témákról. Az alapoktól kezdjük a tanulást, mely élvezet is egyben. 🙂 A kezdők olykor mély vízbe kerülnek, míg a haladóknak lehetőségük van az elmélyülésre, csapatban való zenélésre, új témák megismerésére. 

Esténként tábortüzet rakunk, zenélünk, énekelünk, táncolunk reggelig!

Ha nincs dobod, tudunk adni a tábor idejére.

Ha csak mint érdeklődő jönnél fel, belekóstolni a hangulatba, nyugodtan jöhetsz! Aki csak egy dobkörre jönne vagy egy fél napra, az is lehetséges. Fél napos jegy is lesz. 

Nem egy zárt közösségről van szó, a spontaneitás alap. Bármilyen más hangszer, legyen szó dallam hangszerekről, elfér a kötetlen szabad időkben, esti közös öröm zenélésben. Ha szívesen csatlakoznál egyéb más jellegű hangszereddel, nagy örömmel vesszük!

Ilyen lesz 🙂


A TÁBOR ALAPÍTÓJA

Mákó Kató

Zenész családba születtem, így már gyerekkorom óta foglalkozom zenével. Nyolc év zongora, hat év zeneelmélet, három év gitár és két év ének tanulás után kezdtem el a dobbal autodidakta módon foglalkozni. Tizenhárom éve találkoztam először a djembével. Több ízben volt szerencsém részt venni a két nagy afrikai mester, Bangourake és Cheikh Ibrahima Fall kurzusain. 

A dobolás, a zene közösség formáló ereje és sokrétű, jótékony hatásai inspiráltak minket a dobkör és az éves tábor létrehozásában. Csodálatos újra és újra megtapasztalni, micsoda energiák szabadulnak fel minden egyes közösségi zenélés alkalmával. Küldetésünk, hogy ezt az élményt eljuttassuk minél több embernek. A tábor során ebből kap esszenciálisan egy igen intenzív élményt minden résztvevő.

 

A TÁBOR ELŐADÓI

 

ÉNEKLÉS SZÁSZ MÁRK “BOKÁ”-VAL

Az idei táborban a dobolás mellett, aki szeretne, énekelni is többet énekelhet majd. Ebben Szász Márk alias Boka lesz segítségünkre, aki évek óta tanulmányozza a legkülönfélébb afrikai énekes hagyományokat, 3 éve pedig Brazíliába jár és ott tanulja-gyakorolja azt a többszólamú, felelgetős, egyszerűségében varázslatos énekstílust, amit itthon a capoeirából ismerhettek.

 

Itt hallhattok is korábbi énekkör felvételeket :


RITMUSJÁTÉKOK GERÖLY TAMÁSSAL

Geröly Tamás Sándor jazzdobos , a budapesti Bartók Béla Konzervatórium tanára, a hazai free, etno, avantgarde vonal kiemelkedő veteránja.

Álmomban egy afrikai faluban jártam. Este volt. A hatalmas tábortűz körül ott táncolt és énekelt a falu apraja-nagyja. Lábukon csörgők, tenyerük közt egy lüktető ritmussor. Konokul ugyanaz,majd nagy sokára induló variációk láncolata.Egy dallamhangszer nélküli közösségi tevékenység….. előadásmód, ami az emberek szokásává válik és művészi értékűvé lesz. A kialakuló poliritmika (a páros és páratlan lüktetés egyidejűségével) és polífónia (különböző megnyilvánulási formáival) megszüli azt a képességet ami többek között a jazz sarkkövévé válik. Ebbe a folyamatba ad betekintést ez az aktív közösségi együttlét. A feladat izgalmas,az európai ember számára -általában- ismeretlen terület, tehát botladozni kötelező :). Zenei előképzettség nélkül is merem ajánlani, kulturális kirándulás is lehet a művészet különböző területein alkotóknak.
Mindez körtánc formában, utánzáson alapuló ismétlődő jelleggel.

 

ÉLMÉNYDOBOLÁS FEHÉR KÁROLLYAL

Fehér Károly ütőhangszeres zenész/tréner és az Ethnosound alapítója.
Több mint 25 éve játszik ütőhangszereken és kedvenc hangszerén, a djembén. Ez idő alatt a legnagyobb mesterektől tanult és szervezett kurzusokat az itthoni ütős közösség örömére (Alex Acuna, Giovanni Hidalgo, Famodou Konate, Mamady Keita, Cheikh Ibrahima Fall, Mohamed Bangoura, Shango Dely, Abraham Kwabena Mensah, Rafael Santa Cruse stb..)
Zenekarok: Tanu Tuva, Afro Magic, Chalaban, Peca, Sanké Percussion Group…
Az Ethnosound célja, hogy a zene és a zenélés bárki számára minél fiatalabb életkorban, de minden korosztálynak, társadalmi csoportnak is elérhető örömforrássá váljon. A zene a rengeteg jótékony hatásán kívül önismeretet és magabiztosságot fejleszt, ha szükséges, gyógyít, boldogít és közelebb hozza egymáshoz az embereket. Tevékenységünkkel szeretnénk elősegíteni, hogy ezt a kincset minél többen felfedezzék.

 

TÁNC ABDOUL CAMARA-VAL (Szenegál) Katt a névre! 🙂

Abdoul Camara 1984. november 11-én született Szenegál fővárosában, Dakarban. 6 éves kora óta táncol, 11 éves kora óta turnézik. Híres táncos édesapjával, Ibrahima Sory Camarával és társulatával többször járt már Magyarországon, Franciaországban, Olaszországban, Guadeloupe szigetén, Japánban, de megfordult már Indiában, Tunéziában, Algériában, sőt a kongói Gungu Fesztiválon is, ahonnan közönségdíjjal távozott. Abdoul Camara a patinás Szenegáli Daniel Sorano Nemzeti Színház táncosa, a szenegáli Oscar des Vacances tehetségkutató verseny kétszeres győztese, a Camara Társulat koreográfusa, művészeti vezetője. Abdoul Camara mesterien táncol.  Repertorájában nyugat-afrikai táncok (peul, serer, diola, yela, soninke, sose, dundumba, mbalax stb.) szerepelnek. Afrikai táncshow-jának csúcspontja és különlegessége a tüzes-mágikus tánc, a gólyalábas tánc és a látványos akrobatikai elemekkel megfűszerezett óriás tökedényes tánc (úgynevezett kunnawal-hagyomány), amelyet a világon egyedülálló módon csak tőle láthatunk! Abdoul a tánc mellett afrikai dobokon (djembe, dundun), tökedényen és balafonon is játszik és énekel.

 

AFROBREAKZ

A nyugat-afrikai tradicionális ütőshangszer (djembe) iránti közös szeretet vezette a korábbi margitszigeti dobosokat az Afrobreakz 2008-as megalapításához.
A csapat 8-10 főből álló baráti társaságból alakult, akik már 12 éve zenélnek együtt különböző formában. A nyugat-afrikai ritmusok, dobok szerelmesei. Afrobreakz néven táncos esteket szerveznek, ahol az élő dobok ereje hallható és élvezhető, valamint lemezekről bemutatják a mai afrikai és Afrikához közel álló népek (Cuba, Brazilia, Jamaica, Zöld foki szigetek… ) széles zenei spektrumát a könnyű zenétől a tradicionális ütemekig.

 

JÓGA JUHÁSZ CSILLÁVAL

Reggelente jógával kezdhetitek a napot Juhász Csilla vezetésével.

Csilla 1987-ben kezdett el jógával foglalkozni; négy indiai utazása során négy különböző jógaoktató képzésen vett részt a tradicionális, a Hatha és az Ashtanga Vinyasa jóga irányzatokban. Hat hónapot töltött a dél-indiai Ananda Ashramban, ahol az ősi Rishiculture Ashtanga jóga tradícióban kapott beavatást. Jelenleg e tradíció egyetlen magyarországi képviselője, tanítója. Tanulmányokat végzett az Ayurvéda Masszázs és Panchakarma Terápiák Iskolájában Keralában, Indiában. 10 éve tanít jógát Magyarországon, Mexikóban és Norvégiában.

VÁRKONYI CSIBÉSZEK – Koncert a tűz körül // Aug. 21. péntek

 

 


MEGKÖZELÍTÉS 

A Nemzeti Park szigorítása miatt – a Menedékház autóinak kivételével – idén senki nem jöhet fel autóval a táborhoz.

A tábor résztvevői a térképen megadott Kálvária út 58-nál lévő parkolóban biztonsággal parkolhatnak, ahogy eddig is!

A Kálvária parkolóba minden nap kétszer, 8.30-re és 14.30-re megy le majd a Menedékház terepjárója, hogy felhozza a csomagjaitokat amennyiben túl sok, valamint azokat, akiknek valóban szükségük van rá ( mozgásában korlátozott, idős, pici gyermekkel van, stb.)! 

Ebbéli igényeteket kérjük előre jelezzétek telefonon! Amennyiben nincs jelentkező, értelemszerűen nem megy le a hegyről a jeep!

 

Mindenki más egy kellemes sétával érhet fel a táborba.


A TÁBOR MENETE, ÁRAI ÉS JELENTKEZÉS

 

 

NÉHÁNY SZÓ A RÉSZVÉTELRŐL

A tavalyi tábor óta azért éreztük fontosnak életre hívni a fix összegű részvételi díjat, mert a korábbi években – ennek hiányában – sosem maradt elég pénz a kalapban a legfontosabbra: a befektetett emberi energiára. Egy tábort megszervezni és megtartani, annak minden varázsával és meghívott résztvevőivel együtt, sokkal több energia, minthogy azt napi 2 dobkör szokásos díjából (2 x 3000 Ft) fedezni tudnánk.

A fix összegű részvételi díjjal mindenre és mindenkire juthat elegendő pénz: a programok megtartására, a több hetes előzetes szervezésre, a meghívott programtartókra, zenészekre és nem utolsó sorban a Barakoo fennállására (pl. a hangszerek karbantartására), hogy továbbra is dobolhassunk, énekelhessünk, táncolhassunk, mindannyiunk örömére és egészségére. 

Ha nagyon jönnél, de szűkös a pénztárcád,
hívj fel vagy írj és kitalálunk valamit, inkább legyél ott a táborban, mint ne! ✨

Minél hamarabb várjuk hát jelentkezésedet :

BARAKOO TÁBOR JELENTKEZÉS 2020

A tábor, szállás, étkezés és dobbérlés kiszámíthatósága miatt kérnélek, hogy részvételi szándékodat ELŐLEG befizetésével erősíts meg: 5.000 Ft (egy napos részvétel) illetve 10.000 Ft (2-3-4 napos részvétel).

Az átutalást az alábbi számlaszámra küldd: 11773425-02629964, OTP Bank, Mákó Kata Mária.

ELŐLEGET NEM ÁLL MÓDUNKBAN VISSZAFIZETNI, KÖSZÖNJÜK, HOGY EZT MEGÉRTITEK.

Amennyiben az utolsó pillanatban derül ki, hogy tudsz jönni, nem gond, de  kétséges lehet, hogy mit tudunk biztosítani (szállás, étkezés, dobbérlés).

Ezen a számon érhetsz el: 06 20 805 7802

Szeretettel várunk,
Kató és a Barakoo csapata

!